Musikalsk Grundkursus
Musikalsk Grundkursus
Musikkens Team Danmark fejrer 25 år i København


Mandag den 24. september lægger Det Kongelige Danske Musikkonservatorium lokaler til fejringen af 25-året for etableringen af Musikalsk Grundkursus (MGK) i København.

I 1993 tog Sankt Annæ Gymnasium initiativ til at oprette MGK sammen med Københavns Musikskole. I dag har de to skoler hvert sit MGK-center, hvor unge, talentfulde musikere har mulighed for at arbejde med musik på eliteniveau som forberedelse til videre musikalsk uddannelse. Og som de eneste i landet kan elever på Sankt Annæ MGK gennemføre uddannelsen som et 4-årigt gymnasieforløb efter den model, vi kender fra idrættens Team Danmark-ordning.

– Det er vigtigt, at vi i København har MGK-centre, der kan bidrage til den musikalske fødekæde, fortæller Mogens Halken, leder af Sankt Annæ MGK.

– På MGK får de unge musikere en omfattende musikalsk grunduddannelse og afslutter forløbet med en adgangseksamen, der svarer til kravene ved musikkonservatoriernes optagelsesprøver. MGK skaber på den måde et betydeligt rekrutteringsgrundlag for de videregående musikuddannelser i Danmark.

 

Klassiske og rytmiske stjerner med rødder i MGK

Gennem de seneste 25 år har MGK-centrene i København været med til at igangsætte karrieren for en række af nutidens klassiske og rytmiske stjerner. Professionelle musikere som Eva Steinaa, solooboist i DR Symfoniorkesteret, Mathias Heise, prisvindende mundharpenist, og Simon Duus, solist ved Det Kongelige Teater, er således eksempler på tidligere elever fra MGK-centrene i København.

Simon Duus fortæller:

– MGK betød meget for mig. Der var et fællesskab omkring musikken og det at være udøvende kunstner, som jeg ikke havde oplevet tidligere. Derudover fik jeg lov at deltage som solist i nogle fantastiske orkesterprojekter med barokmusik og Mozart, som jeg lærte virkelig meget af.

Operasanger Simon Duus (foto: Jacob Christian Hansen)

Sanger og sangskriver Patrick Dorgan, der i 2014 fik sit danske gennembrud med singlen ‘On The Way Down’, er ligeledes tidligere elev fra MGK Hovedstaden. Patrick fortæller:

– Da jeg startede på MGK, mødte jeg min første sanglærer, hvilket var en kæmpe ting for mig. For der blev skubbet nogle grænser og åbnet nogle døre ind til den verden, der hed: at være en ’rigtig’ sanger … For ud over at nørde indtil det lød godt i øveren, blev vi også kastet ud i verden for at gøre det.

Sanger og sangskriver Patrick Dorgan (foto: Jonas Normann)

Stjernestatus er ikke et succeskriterium

Det ikke et succeskriterium, at de afgående elever bliver store stjerner, fortæller Mogens Halken:

– MGK handler først og fremmest om, at eleverne gennemfører en musikalsk grunduddannelse på højt niveau, der ruster dem til at kunne tage del i det lokale musikliv og kunne blive optaget på et musikkonservatorium, hvis det er deres mål. MGK er på den måde et uundværligt led i den musikalske fødekæde – og en stor gevinst for København.

Inden for de seneste seks år er det blevet muligt for MGK-centrene i København at øge antallet af elever per årgang på baggrund af strukturændringer og omfordeling af statslige midler. Sankt Annæ MGK optager i dag en hel gymnasieklasse med MGK-elever.

KALENDER OG NYHEDER